maanantai 22. elokuuta 2016

Kenelle minä kasvatan?

Innostuinpa nyt kirjoittamaan tästä aiheesta, kun Facebookissa käy kuumana keskustelu tästä samasta aiheesta. Kaikki lähti siitä, kun kasvatusryhmään tuli aloitus, jossa neuvottiin (käskettiin) kasvattajia päivittämään enemmän someen. Videoita, kuvia jne. Hankkimaan mainosta ja tykkäämisiä omalle hamsulalle. "Edes muutaman kerran kuukaudessa". Eli useamman kerran per viikko ilmeisesti. Videoiden puute on hölmöä ja mitä näitä nyt oli...

Tästä sitten lähti keskustelu siitä, että kuka kasvattaa ja ketä varten ja mihin kasvattajalla on oikeasti aikaa ja mielenkiintoa.

No. Minä ainakin kasvatan vain ja ainoastaan itselleni, itseäni varten. Joo, se voi kuulostaa tyhmältä, mutta minä en todellakaan kasvata hamstereita sen takia, että saisin myydä niitä. Itseasiassa en myisi ikinä yhtään poikasta, jos ei olisi pakko. Ja pakko on sen takia, että kaikkia ei vaan voi pitää itse, kun syrkkejäkin syntyy helposti aina vähintään kymmenen kerralla. Olisin siis erittäin tyytyväinen, jos syntyisi aina vain se määrä poikasia (ja sellaisia poikasia), jotka voin pitää kaikki itse, eikä yhtäkään tarvitsisi myydä kenellekään.

Eräs entinen kasvattaja kommentoi keskustelussa jotakin siihen suuntaan, että häntä kovasti huvittaa kaikkien kyseisessä ketjussa hokema "kasvatan vain itselleni". Että jos niin ei tee, on epäilyttävä rahanahne pennuttaja. No, ei se nyt niinkään ole. Mutta on täysin eri asia kasvattaa itselleen harrastuseläimiä ja myydä ne "ylijäämät" kuin se, että "kasvattaa" (lisäännyttää) vain siksi, että saa myydä poikasia. Niissä on iso ero. Ja tässä mielessä minä (ja moni muu) kasvatan vain ja ainoastaan itselleni.

En usko, että kukaan, joka itselleen harrastuseläimiä (näyttelyihin ja kasvatukseen) kasvattaa, kasvattaa eläimiä ketään muuta kuin itseään varten, näin lähtökohtaisesti. Tietysti ne ylijäämät myydään, mutta se ei ole se homman alkuperäinen pointti ja tarkoitus.

Lainaus toiselta aktiiviselta näyttelyharrastajalta ja kasvattajalta siitä samaisesta ketjusta: "Eläimiä haetaan kaukaa ulkomailta, vaivoja ja rahaa säästämättä saadakseen uutta sukua jalostukseen. Näistä vanhemmista syntyneitä poikueita ei todellakaan tehdä myyntitarkoitukseen. Tällä harrastuksella ei todellakaan lyödä rahoiksi siinä muodossa kun me aktiivikasvattajat sitä harrastamme."

Hamstereista saa niin vähän rahaa, että sillä kattaa vain murto-osan niiden kuluista. En koe olevani millään tavalla suurituloinen tai mitenkään erityisen varoissani, mutta hamstereista saamani rahat ovat ihan oikeasti "yhtä tyhjän kanssa". Tämä kommentti siksi, että aiemmin mainittu ex-kasvattaja kommentoi myös siihen suuntaan, että monelle se ylijäämäpoikasista saatu raha on jopa tarpeen ja mieluisaa lisätuloa, mutta sitä ei saisi ääneen tunnustaa. No minä en nyt sitä ainakaan koe niin. Koska jos syntyy vaikka 12 poikasta, josta kaksi jää kotiin ja 10 menee myyntiin, niin ei se ole automaattisesti 10x 30€. Kyllähän tuollainen 300€ lisätuloa kuussa kelpaisi varmaan kenelle vain, mutta sekin riippuu ihan siitä mitä lajia ja missä päin maata kasvattaa ja paljonko tekee poikueita, että paljonko sitä lisätuloa tulee. 

Laskin, että toukokuusta lähtien meillä on syntynyt 44 poikasta, joista 13 on lähtenyt maailmalle. Näistä neljästä olen ottanut rahaa vastaan. Loput 9 on mennyt ihan muilla diileillä. Että tuota. Kai tässä nyt ihan käsi sydämellä voin sanoa kasvattavani vain itselleni, vai onko joku vielä eri mieltä?

Loppuun haluan vielä sanoa, että arvostan kyllä hyviä lemmikkikoteja todella suuresti ja on kiva, kun kasvatteja sellaisiin menee. Mutta en minä tätä siksi tee. Kyllä ne syyt ovat ihan tässä omassa harrastuksessa, ei kenenkään muun.

Kiitos ja anteeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti