torstai 22. tammikuuta 2015

10 kohtaa, joista kasvattaja saa hepulin

Wonderland's -Eve kirjoitti tässä taannoin postauksen aiheesta "kuusi tosiasiaa kasvattajan arjesta". Tässä on nyt minun versioni samasta aiheesta. :D (Minä kun en näitä avautumisia muutenkaan juuri kirjoittele, köhköh...)


1. Sähköpostiin tuleva viesti on pelkästään "Haluan ostaa hamsterin." Jossain tapauksissa jopa "Onko poikasia? Mitä maksaa? Saako kuvia?"  Ja kenenköhän kanssa tässä nyt keskustellaan? Asiallista olisi esitellä itsensä. Ei houkuta vastaamaan, kun viesti vielä tulee osoitteesta "hamsutonihqui03@ilmainenosoite.com" eikä missään lue lähettäjän oikeaa nimeä. Hyvä olisi tietää myös kysyjän ikä ja mistä päin hän on. Se hakeminen kun yleensä on se suurin ongelma.
Kummallisin viesti ikinä on ollut "Olen kiinnostunut marsuista." eikä mitään muuta. Hmmmm. Mitä tähän vastataan? "Niin minäkin. Siksi niitä kasvatankin..."?
Joskus joku kirjoitti, että haluaa uroksen, lajilla ei väliä. Hmmm. No laitetaanko marsu, hamsteri, hiiri, kani vai kenties vuohi? Luultavasti tarkoitti rotua eikä lajia, mutta hivenen kyllä huvitti.

2. "Voin hakea poikasen Tampereelta päivänä X." No mutta sehän mukavaa, ainoa vaan, että minä en ole tulossa Tampereelle päivänä X... On ihan eri asia tiedustella, että olisiko kasvattaja mahdollisesti tulossa kyseisenä ajankohtana Tampereelle päin, kuin ilmottaa, että hakee poikasen tiettynä päivämääränä paikkakunnalta, jonne kasvattajalla on lähes 200km matka... Aika hyvin oletettu, että minä sinne silloin olisin halukas lähtemään pelkästään hamsteria kuskaamaan.

3. "Voisitko tuoda poikasen tänne Turkuun, kun meiltä on niin pitkä matka sinne Pyhärantaan?" Niin täältä Pyhärannastahan on huomattavasti lyhyempi matka Turkuun kun sieltä Turusta tänne... Olen näistä vaan jotenkin aina ihan sanaton.
En myöskään ymmärrä niitä kyselijöitä, jotka jotenkin kuvittelevat, että kasvattajalla on jonkinlainen _velvollisuus_ tulla heitä vastaan matkassa, jos he itse ovat jostakin kaukaa. Että jos he itse ajaisivat esim. 300km, niin kyllä minun nyt edes sellainen 150km pitää itse tulla vastaan. Kun se ei vaan mene niin...
Jotkut haluavat myös alennusta eläimen hinnasta pitkän matkan vuoksi. Tätä logiikkaa en ole koskaan ymmärtänyt... 

4. "Minä otan sen pkr suklaa vkkk-naaraan, jolla on näyttelytasoinen kuvio ja josta oli kuva blogissasi". No, se ei kylläkään ole edes myynnissä. Näitä on tulee aika useinkin. Vaikka olisi ilmoitus myytävistä mustista ja kyyhkynharmaista poikasista ja siinä linkki blogiin postaukseen, jossa on kuvia kyseisistä poikasista, niin aina löytyy joku, joka haluaa varata sen poikueen ainoan suklaan tai samppanjan, vaikka se ei ole edes myynnissä. "Niin mutta kun siitä oli kuva siellä blogissa." No, blogissa on paljon muitakin kuvia kuin myytävien poikasten kuvia...

5. "Ilmota minulle sitten kun poikaset syntyvät." Juu, toki ilmoitan henkilökohtaisesti sen sinulle sekä niille 15 muulle sähköpostia asiasta lähettäneelle... Yleensä kun nämä satunnaiset kyselijät kuitenkin hankkivat sen hamsterinsa jo jostain muualta (esim. eläinkaupasta, josta hamsterin saa HETI) ennen kuin omani ehtivät edes syntyä, saati sitten luovutusikään. Jos joskus muistankin ilmoitella syntyneistä poikasista kyselijöille, niin yleensä heistä ei siinä vaiheessa enää kuulu yhtään mitään. Vaikka on ensin vakuuteltu, että "kyllä minä jaksan odottaa".
Pyydänkin aina näissä tapauksissa ihmisiä seuraamaan tätä blogia tai kasvatukseni Facebook-sivua ja jokusen kerran olen saanut vastaukseksi, että "eikun parempi, että ilmoitat, en minä muista noita seurata". No, niin no... Minähän sen varmaan sitten paremmin muistan. Sinähän kun kuitenkin olet ainoa, joka minulle sitä sähköpostia lähettää.

6. Jos ilmoituksessa lukee, että yhteydenotot ainoastaan sähköpostilla, miksi silti aina saa miljoona Facebook-viestiä tuntemattomilta? Eivätkö ihmiset osaa lukea vai eivätkö he ymmärrä?

7. Jos poikueessa on esim. kahdeksan mustaa urosta ja kysyjä valitsee kaksiviikkoisten poikasten valokuvasta omansa, niin tokihan minun pitäisi sitten luovutusiässä kolmen viikon päästä tietää, mikä niistä mustista uroksista oli se, joka oli siinä valokuvan oikeassa ylänurkassa. :D Ja toki lähettää joka päivä uudet kuvat siitä, miten se mussukka kasvaa.

8. Jos sovitaan hakupäivä, niin sovitaan myös kellonaika, josta pidetään kiinni. Vaikka kasvattaja sanoo, ettei hänelle ole mitään menoa päivänä X, niin ei se silti tarkoita, että hän aikoo istua koko päivän keittiön pöydän ääressä ikkunasta katsellen, että koska hakijat saapuvat. Kasvattaja voi haluta esimerkiksi laittaa ruokaa, käydä suihkussa, lenkillä tai jotain muuta, joka olisi hyvä ajoittaa johonkin muuhun aikaan kuin juuri siihen, kun hakijat saapuvat pihaan etteivät ne kokkaukset pala pohjaan tai kasvattaja ylipäätään olisi paikalla vastaanottamassa hakijoita. On ollut nimittäin sellaisiakin hakijoita, jotka ovat saapuneet kello 15 vaikka haku oli sovittu aamupäiväksi...

9. Kun tullaan hakemaan eläintä, ei oteta koko sukua mukaan "katsomaan eläimiä". Ollaanhan kuitenkin menossa jonkun toisen kotiin, ei eläintarhaan.

10. Jos halutaan varata poikanen, niin siitä ilmoitetaan selkeästi (ja maksetaan varausmaksu) eikä oleteta, että joidenkin epämääräisten keskustelujen perusteella kasvattaja on nyt varannut sen poikasen sinulle. "Voisin olla kiinnostunut poikasesta X, saisiko siitä kuvaa?" ja kun kuvan lähettää, on ainoa vastaus "Voi kun ihana!!! <3<3<3" eikä muuta. Eikä kyselijästä enää kuulukaan mitään ennen kuin kolmen viikon päästä kysellään koska hamsterin voi hakea (tai vielä parempaa, ilmoitetaan mihin kasvattaja sen voi tuoda...). Anteeksi kauheasti, en ihan sisäistänyt, että se ihkutus oli mielestäsi yhtä kuin varaus...


Lue toki myös vanhat tekstini "kun hankit eläimen kasvattajalta" ja "kasvattamisen riemua". ;) Vähän asiaa sivuten myös "liian kallis marsu" ja "kasvattajan vastuu".

Kohtaan 10 liittyen, minulla on ollut tässä jo joitakin kuukausia tekeillä postaus aiheesta "varatako vai ei", mutta se on toistaiseksi jäänytkin vaiheeseen. Ehkä vielä senkin julkaisen jossain vaiheessa...

(Huumoria mukaan sitten kanssa jooko, kun luette näitä minun juttujani? :D)


3 kommenttia:

 1. Tänään tuli ehkä paras yhteydenotto ikinä!
  Otsikko "syyrianhamsterinpoikaset" ja viesti "ostan yhden". Ei lähettäjän nimeä, ei mitään.
  Tuli melkein mieleen, että pilaileeko joku tämän postauksen juuri lukenut nyt kustannuksellani... :D

  VastaaPoista
 2. ahhhahaha xDDD

  Joku joskus soitti mulle näyttelyissä, et olisi tulossa hakemaan sitä hopeanharmaata urospoikasta jonka oli varannut. Minä olin ihan höönä, että mitenkä oli. Parasta siinä oli se, että poikueeseen ei ollut syntynyt edes hopeanharmaata urosta. Eli "varaus" oli tapahtunut ennen poikueen syntymää ilmeisesti :DD

  VastaaPoista
 3. Vähäkö mää tiäkkö alan tämän postauksen linkkiä tyrkyttämään myynti-ilmotusten yhteydessä ja paria muutakin tekstiä. Ja testaan varaajaa tuliko VARMASTI luettua linkatut sivut. XD
  Tasan yks ohari tehty vasta silleen että joojoo jaksan oottaa ja sittenkun ite peräti muistin ilmottaa että joo täällä ois 3 viikon pääst niitä syrkkimuksuja, vastauksena tuli ett' ostin eläinkaupasta kääpiön. Kysyin ihan mielenkiinnosta mitäkä lajia oli se minkä osti. "Semmonen pieni ruskee." ...jaha. :D

  VastaaPoista