perjantai 13. helmikuuta 2015

Varausmaksusta

Tiedän, tiedän, siellä odotellaan kieli pitkällä kuvia poikasista ja täältä pukkaa vaan näitä tylsiä kuvattomia tekstiä tekstin perään postauksia...

Halusin nyt kuitenkin kirjoittaa taas siitä samperin varausmaksusta.

Minullahan lukee kotisivuilla näin:

Turhien hupivarailujen kitkemiseksi otan hamsteria varattaessa varausmaksun, joka on 10€ (syyrianhamsterin hinta 25€, varausmaksu vähennetään tästä). Varausmaksu tulee maksaa vuorokauden sisällä varauksesta tililleni. Varaus on sitova vasta varausmaksun maksamisen jälkeen (eli jos venytät varausmaksun maksamista viikon, niin joku muu voi olla varannut hamsterin sillä välin) eikä sitä palauteta mikäli ostaja peruu varauksen. Varausmaksu sitoo sekä ostajaa että myyjää.

Silti monelle on vaikea käsittää sitä, että sitä varausmaksun maksamista ei venytetä sitä kolmea, neljää, viittä, seitsemää päivää... Koska ihan oikeasti se poikanen on varattu vasta sitten kun se varausmaksu on maksettu! Siihen asti se on kenen tahansa muun varattavissa.

Pyrin kertomaan varausmaksusta kyselijöille heti kättelyssä (eli siinä ensimmäisessä vastausviestissäni) ja myös siitä, että poikanen noudetaan täältä meiltä kotoa, ellei ilmoituksessa ole annettu erillisiä kuljetusvaihtoehtoja, esim. näyttelyihin. Silti usein vastataan, että joo, "me halutaan varata se ja se poikanen, pystytkö tuomaan paikkakunnalle X?" En, kuten sanoin jo ensimmäisessä vastausviestissäni, niin poikanen haetaan täältä meiltä, ellette sitten ole tulossa näyttelyyn Y. Seuraa vastaus "no, okei, me tullaan sitten hakemaan se sieltä" (eikä muuta) ja seuraavaksi minä ilmoitan tilinumeron, jonne poikasen varauksen voi maksaa, ja PUFFF, kyselijä katoaa.
Muutenhan vastaukset ovat siihen asti tulleet aina minuuttien tai ainakin tuntien sisällä. Kun pistää sitten vuorokauden, parin päästä kyselyä perään, että niin, aiotko maksaa sen varausmaksun vai et ja selittää, että se poikanen ei ole heille varattuna ennen varausmaksun maksamista, niin sitten saa ehkä tästä vuorokauden päästä vastauksen, jossa sanotaan, että varausmaksu maksetaan päivänä X, johon on ehkä pari päivää aikaa ja se on todennäköisesti juuri lauantaiaamu, jolloin tietysti menee taas se vähintään pari extrapäivää, että raha liikkuu yhtään mihinkään.
Tällaisissa tapauksissa alkaa aina miettimään, että aiotaanko sitä varausmaksua lopultakaan maksaa, koska kuvitellaan, että tällä tavoin sitä "varausta" saadaan venytettyä ehkä sinne tiistaihin asti, koska viikonloppuna ei raha liiku ja sitten sen päälle voi mennä vielä se pari pankkipäivää, jos on eri pankit. Ja sitten tiistaina saa huomata, että kappas, eihän sitä tullut vieläkään tilille, että eipä sitä taidettu silloin lauantaiaamunakaan maksaa...

Muutaman kerran on ihan oikeasti käynyt niin, että kun olen ilmoittanut, että varausmaksun voi maksaa (tai sellaisille, joille en ole muistanut varausmaksua erikseen erityisesti painottaa heti alussa, ylipäätään ilmoittanut, että jos nyt todellakin haluat varata, niin seuraavaksi saat tilinumeron, jonne maksaa varausmaksun), niin kyselijä on kadonnut muutamaksi päiväksi ja poikanen on sitten sillä välin jo varattu jonkun toisen toimesta. Sitten ollaan nokka solmussa, että miten tässä nyt näin kävi.
Ja näin on käynyt juuri siksi, että on olemassa ihan oikeasti niitä, jotka eivät enää ota yhteyttä sen jälkeen, kun varausmaksu pitäisi maksaa. On hyvin vaikea tietää, että aikooko kyselijä pitää nyt muutaman päivän, ehkä viikon tauon vastaamisessa vai aikooko hän kadota lopullisesti, joten näille katoilijoille en pidä poikasia varattuna ja odota kiltisi, että josko se varausmaksu suvaittaisiin maksaa vaikka viikon, kahden päästä. Jos sitä varausmaksua ei makseta vuorokauden sisällä, niin voi voi. Se poikanen saattoi mennä jo jollekin muulle. Sehän se on nimenomaan se varausmaksun idea, että se poikanen on varattu juuri sinulle eikä kukaan muu voi sitä varata. Doh.

Itseasiassa vielä koskaan ei ole käynyt niin, että samasta poikasesta olisi maksettu kahteen kertaan varausmaksu. Että se henkilö, joka katoaa varausmaksun pyytämisen jälkeen olisikin kuitenkin sen maksanut siinä vaiheessa kun poikanen on jo varattu jollekin toiselle. Mielestäni tämä kertoo paljon näistä katoilijoista, ei heillä ole aikomustakaan sitä varausmaksua kuitenkaan maksaa. Tosivaraaja maksaa sen varausmaksun yleensä heti.

Moni vielä fiksusti ilmoittaa maksamisen jälkeen, että on maksanut ja osa vielä lähettää kuitinkin! Siitä iso peukku. Helpottaa huomattavasti tätä varauskirjanpitoakin. Pyrin yleensä itse vielä lähettämään varaajalle viestin, että varausmaksu on tullut, kun sen tililtäni näen.

Tässä ei siis todellakaan ole kyse kasvattajan rahanahneudesta, vaan nimenomaan juuri siitä varauskirjanpidosta ja siitä, että hupivarailu ei vie kenenkään tosivaraajan mahdollisuutta saada juuri sitä tiettyä poikasta.

Ei minulla muuta tällä kertaa. :D


2 kommenttia:

  1. Asiaa!
    Mä lopetin varausmaksun ottamisen siinä vaiheessa kun se tuntui ihan yhtä vaivalloiselta kuin "tyhjänvaraajien" kanssa pähkäily ilman varausmaksua :D
    Plus olen huomannut että tyhjänvarailijoita tulee huomattavasti enemmän syrkkien ja talvikoiden kanssa kuin näillä harvinaisemmilla lajeilla!

    VastaaPoista